Risk Yönetimi ve Sınıflandırılması


Risklerin belirlenmesi ve uygun risk kategorilerine göre sınıflandırılması, kurumsal risk yönetimi prosedürleri için oldukça önemlidir. Riskleri türüne veya sınıflara ayırmadan yönetim, çeşitli süreçler ve departmanlarla ilişkili riskleri düzgün ve detaylı bir şekilde inceleyemeyebilir. Risk, türüne, niteliğine ve karmaşıklığına göre sınıflandırılmalıdır. 

Riskleri kategorize etmek için, kuruluşlar öncelikle potansiyel bilgi, veri, araştırma ve risk sahiplerine ilgili ve uygulanabilir risk kaynaklarını belirlemede yardımcı olabilecek raporların belirlenmesi de dahil olmak üzere risklerin kaynaklarını belirlemeli ve bu bilgiler doğrultusunda risk senaryoları oluşturmalıdırlar. İç denetim raporları, düzenleyici denetim raporları, geçmiş kayıp verileri, finansal bilgiler, müşteri şikayetleri verileri, olumsuz medya, kaydedilmiş tehlike olayları, ceza verileri vb. risk kaynaklarına örnektir. 

Kuruluşun risk tanımlama süreci ve tüm departmanlar ve süreç sahipleri, bu kaynaklardan ilgili risklerini belirlemek için bu kaynakları anlar. Risk kaynakları ve risk senoryaları belirlenmeden, riskler tam veya doğru bir şekilde tanımlanamayabilir ve bu da eksik risk değerlendirmesi ve yönetimi ile sonuçlanabilir. Risk kaynaklarının uygun şekilde anlaşılmasından sonra, kilit ve önemli riskler belirlenir. Amaç, ilgili ve önemli risklerin niteliklerine ve türlerine göre tanımlanmasını ve sınıflandırılmasını garanti etmektir. Risklerin sınıflandırılması, yönetim ve süreç sahiplerinin, belirlenen risk değerlendirme kriterlerine göre yüksek, orta veya düşük olarak sınıflandırılabilecek tespit edilen risklerin önemini ve kategorisini anlamalarını sağlar. 

Riskler belirlendikten ve risk türleri ile etiketlendikten sonra, riskleri azaltmak için mevcut kontrollerin düzeyi dikkate alınarak yapısal ve artık risk değerlendirmesi yapılır. 

İlgili departmanlar ve süreçler sürekli olarak denetlenir ve tüm kritik prosedürlerin sıklıkla bir risk yönetimi açısından değerlendirilmesini sağlamak için ilişkili riskler genellikle yüksek olarak belirlenir. Bu gereklidir, çünkü temel süreçlerdeki risk büyük finansal, operasyonel, itibari ve stratejik kayıplara neden olabilir.  

Risk yönetimi hiçbir zaman şu anda olduğundan daha önemli olmamıştı. Küreselleşmenin  hızlı temposu nedeniyle , modern organizasyonların karşı karşıya olduğu riskler daha karmaşık hale geldi. Düzenli olarak yeni riskler ortaya çıkıyor ve bunların çoğu dijital teknolojinin artık her yerde kullanımıyla ilgili veya bunlardan kaynaklanıyor.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Bilgi Almak için Tıklayınız.


 

Demo İsteyin

Servislerimiz, entegrasyon süreçleri, demo talebi veya size özel çözümlerimiz konusunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.