Masak'tan Tiktok Soruşturması


Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), bazı kişilerin TikTok uygulamasını para aklama amacıyla kullandığını açıkladı. MASAK, geçen bir yıl içinde Türkiye’deki TikTok kullanıcıları yerli ve yabancılara 1.5 Milyar lira aktarıldığını açıkladı. 

TikTok’taki kullanıcıların canlı yayınlar sırasında hediye adı altında toplanan bağışların TL’ye dönüştürülerek hesaplarına aktarıldığı anlaşıldı. Önceki zamanlarda buna benzer bir soruşturmada Twitch yayın uygulamasına açılmıştı ve bir çok kullanıcı yaptırım riskiyle karşı karşıya kalmışlardı. 

Bu kara para aklama yöntemininde, kara para bağış adı altında yayıncılara aktarılır ve yayıncı kara parayı gelir göstererek nakit paraya çevirir. Bir sonraki adımda ise parayı ilgili suçlulara aktarır ve tabi ki bu işlemin karşılığında yayıncı kendine düşen payı komisyon adı altıyla alarak suça ortak olur. 

MASAK tarafından yapılan araştırmada, özellikle Daeş Terör örgütü ile doğrudan ve dolaylı ilişkili bazı kişilerin TikTok uygulaması üzerinden ciddi bağışlar topladığı önemli bulgular arasında yer aldı.

Finansal sistem üzerinden yapılan işlemlerin takip edildiğini bilen terör bağlantılı kişilerin, takibi zorlaştırmak ve transferi kolaylaştırmak amacıyla yayın platformları aracılığıyla kara para aklama, terörün finansı faaliyetleri yürüttüklerini değerlendiren MASAK, TikTok sosyal medya platformundaki para transferlerine ilişkin araştırmalarını derinleştirilerek, devam ettiriyor.

Şüpheli işlemlerle ilgili çözümlerimiz için tıklayınız.


 

Demo İsteyin

Servislerimiz, entegrasyon süreçleri, demo talebi veya size özel çözümlerimiz konusunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.